12 January, 2009

Kielatis i svartEtapp 2 av 3, den allvarliga etappen, är nu avklarad. Vi fotar sista bilderna i Jokkmokk. Jag är nöjd. En stor stjärna i kanten till Katarina, tjejen med världens längsta tålamod.

/Susanna

24 comments:

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 2. Dom är väldigt snygga som vanligt.

  Men det känns som att modellen mest... står där, känns inte som hon riktigt har något syfte i bilden.

  ReplyDelete
 3. Hampus: Hon fick tydliga instruktioner om att bara stå där. Det finns ett syfte. Men det är för pretto för att jag ska berätta om det.

  ReplyDelete
 4. åh, en kvinna som är ett objekt ännu en gång var min första tanke... får egentligen ingen annan...?

  ReplyDelete
 5. Hanna13/1/09

  Kan inte du typ tenta av Nordens fotoskola eller nåt sånt och bara börja jobba på en gång?

  ReplyDelete
 6. Lustigt vad mycket (till synes negativa) konnotationer det fästes vid att modellen bara finns där istället för att hon poserar eller på annat sätt gör sig till. Själv tycker jag att bilderna verkligen förmedlar en känsla, och ett budskap.

  De relativt stumma ansiktsuttrycken interagerar i sig med bakgrunden och den stadsbygd och de landskap som breder sig ut runtomkring - Att vara stilla är också en handling, det förmedlar också ett budskap. Och om man tänker till lite, framför allt på vad dräkten modellen bär står för och vad den representerar så går det lätt att dra många kopplingar... Rotlöshet, ett kulturarv som så smått håller på att urholkas, undermineras och hotas både rent ekonomiskt och kulturpolitiskt.

  Sjukt bra bilder, skarpsinnigt och intelligent framställd bildserie som åtminstone väcker mina tankar, ser fram emot del tre av tre!

  ReplyDelete
 7. Visst, om det nu handlar om att samekulturen är på väg att försvinna osv osv så är det ju bra bilder till det, det är väl knappast så pretentiöst heller.

  Olika bilder är ju bra till olika saker, om det krävs en förklaring så får man väl skriva den om man vill att folk ska se bilderna på ett visst sätt.

  Eller så är det bara jag som är korkad.

  ReplyDelete
 8. Morgan: Åh tack. Nästan precis vad jag var ute efter. Du är helt på rätt spår, min första baktanke var att försöka visa en modern bild av något som folk generellt har otroligt mycket förutfattade meningar om. Sedan under fotograferandets gång så började det handla om mer än bara fördomar, vilket inte gjorde mig någonting.
  Fördomarna jag hade i bakhuvudet näst intill bekräftades efter att jag tagit de första bilderna den 20:e september. Folk störde sig på att hennes skor och uttryck inte passade till hennes traditionella klädsel, att hennes piercing förstörde hela bilden osv osv. De ville antagligen se en förlegad schablonbild. Jag sa aldrig hur hon skulle sminka sig eller vad för slags skor hon skulle ha, hon fick ta det hon kände sig mest bekväm med och jag tycker det är både roligt och bra att hon har valt de röda högklackade skorna.
  Dom här bilderna jag tagit nu handlar mer om minoritet än om schabloner. Vem man verkligen är, vad folk runt omkring en ser eller inte ser och vad man väljer att visa eller inte visa. Det har absolut ingenting med objektifiering av kvinnan att göra och det är synd om det uppfattas så.

  Hampus: Jag upplever stor problematik när det kommer till att prata om mina egna fotografier. Jag borde få en käftsmäll alternativt börja en utbildning där jag helt enkelt tvingas till att prata om vad jag fotograferar och varför. Det är inte du som är korkad, det är jag.

  ReplyDelete
 9. Äh, int ä du korkad int.

  ReplyDelete
 10. Jag gillar verkligen tredje bilden, med hon tanten i bakgrunden som glor lite lagom diskret...
  där passar det verkligen in bra att modellen "bara står där".

  ReplyDelete
 11. Anonymous13/1/09

  Älskar bild tre. Jag tycker människorna bakom Henne gör hela bilden!

  ReplyDelete
 12. Hanna: Om det vore så väl.

  Hampus: Bara lite.

  Hedvig: Tack ska du ha.

  Anonym: Det tycker jag också. Tack!

  ReplyDelete
 13. det här gillar jag, både rent visuellt och i budskaps-synpunkt, ja so to speak. jag skulle nog ranka den här bildserien väldigt högt kontra dina tidigare bilder. "men varför", varför tog du med de två sista bilderna, kan jag tycka. det var absolut inget fel med dem, absoolut inte. de var riktigt snygga likt resten av bilderna, men.. det känns inte som de fyller någon funktion, utan de känns mer som utfyllnad. de förtäljer inget mer om historian, inget nytt. visst, kan tyckas småpetigt men det är de små detaljerna som gör "det", en kedja är inte starkare än den svaga länken. så jag skulle nog nöjt mig med de tre första; tre olika miljöer, tre olika "poser". lagom är alltid bäst. but, thats just my two cents.

  jäkligt snyggt var det hur som helst; mera tack!

  ReplyDelete
 14. Mathias: Tack tack tack så hemskt mycket!
  Ja, de tre översta hade funkat bra tillsammans utan de två sista, men jag tycker så mycket om de två nedersta att jag helt av egoistiska skäl ville lägga upp dom också.
  När jag redovisar slutresultatet, som mest troligt kommer innebära någon form av utställning, så kommer jag nog enbart ha med de tre översta.

  ReplyDelete
 15. Det här var ju intressant! Varför tycker du inte om att prata om dina fotografier?

  ReplyDelete
 16. Anonymous15/1/09

  Dina bilder är fina. Bra jobbat!

  ReplyDelete
 17. Har jag på något sätt lyckats dra upp ordet "pretto" till the number one word i denna blogg?
  Ordet har såvitt jag sett, aldrig förekommit innan mitt självporträtt.

  1:a & 3:e bilden föredrar jag mest, första där de skornas färg står i kontrast med den vita rena snön, jag tänker nästan på syndighet, med kulturarvet i åtanke.

  3:e bilden just för det som tidigare sagts, med kvinnan som stirrar tillsammans med dagens moderna samhälle i kontrast med hennes kläder samt skorna.

  ReplyDelete
 18. Kan rekomendera Fredrik Funckes bildkollage rörande renskötare, de svåra tiderna & självmord inom yrket, väldigt fina foton & gripande berättelser. Finns att hitta på dn.se

  ReplyDelete
 19. Väldigt snygga bilder med väldigt läckra färger. jag gillar hur hon står ut mot omgivningen och fastnade speciellt för den översta.

  ReplyDelete
 20. Emma: Jag tycker det är svårt, en idé är ju oftast klockren för en själv men det är alltid obehagligt att presentera den för andra.
  Sen har jag nog blivit skadad från när jag läste bild & form och vi hela tiden skulle analysera sönder våra egna och andras verk till små partiklar. Förklara baktanke, process, personliga syften osv osv. Blä.

  Moa: Tack så hemskt mycket!

  ReplyDelete
 21. Anonymous18/1/09

  Du är så jävla bra!
  Den här bloggen är så jävla bra!
  Jävlar vad bra!
  Inga fula photoshopskuggor, inga överdesignade headers, inga dagens outfit-bilder, bara förbannat bra foto!

  ReplyDelete
 22. har kanske redan kommenterat någon annan stans.. men, tycker verkligen om dem!

  eftersom det verkar vara mer regel än undantag att välja ut sina favoriter så vill jag slå ett slag för 1 och 3!

  ReplyDelete
 23. Anonym: Tack som fan för det!

  Maria: Tack ska du ha!

  ReplyDelete
 24. Gustav21/1/09

  Jag tycker både bilderna och diskussionen efteråt är väldigt intressant. Även om ditt förhållningssätt till dina egna bilder är komplext så är det samtidigt vackert på något sätt. Du verkar vara en fotograf med integritet.

  ReplyDelete