07 February, 2009

Fammo försvinnerTog merparten av ett dygn i mörkrummet för att få till en bra kopia, fick pjatta en hel del för att få bort köket i bakgrunden.
Dålig inscanning.
Nikon f60, KODAK T-MAX 400

/Susanna

11 comments:

 1. snyggt! gillar det :)

  ReplyDelete
 2. Jag vill också ha ett RIKTIGT mörkrum, kopieringsmaskin och hela kittet... Men ack, jag är fördömt till badrummet och scannern. Skön bild förresten! Pjattning är kärlek.

  ReplyDelete
 3. Linn: Tackaar!

  Morgan: Det är mysigt med mörkrum.
  Pjattning är ibland ren frustration, jag fick slänga en hel del papper innan jag fick till en bra kopia.

  ReplyDelete
 4. karolina8/2/09

  Du menar efterbelysa..?

  ReplyDelete
 5. Karolina: Pjatta och efterbelysa är väl varandras motsatser?
  Man pjattar för att ett visst område på en bild inte ska bli lika belyst som resten. Och efterbelyser gör man om något behöver bli extra belyst, right?
  Och när man pjattar så använder man en cirkelformad pappersbit på t.ex. ståltråd, men när man efterbelyser så använder man ett större papper med ett litet urklippt hål i.

  Är jag helt fel ute?

  ReplyDelete
 6. Korrekt. Man pjattar för att mörka ner delar av bilden och efterbelyser för att ljusa upp.

  ReplyDelete
 7. Asplund: Nej? Tvärtom. Man pjattar för att ljusa upp delar av bilden, och efterbelyser för att mörka ner. På den här bilden så har jag pjattat hennes ansikte, så att det inte bli lika belyst som resten av bilden, som i sin tur blivit mörkare.

  Ju längre man belyser pappret, desto mörkare blir det. Så om man pjattar, alltså hindrar ett visst område från att bli belyst, så ljusar man alltså upp det. Om man efterbelyser, dvs. låter ett visst område belysas längre, så gör man ju det för att man vill att det ska vara mörkare.

  Men det kanske var så du tänkte, fast åt andra hållet. Det är väl ändå enklare att säga att man pjattar för att ljusa upp delar av bilden, och efterbelyser för att mörka ner?

  ReplyDelete
 8. Det är precis som du säger susanna, pjatta för att ljusa upp och efterbelysa för att mörka ner; precis som i photoshop dodge / burn (skugga / efterbelys) vilket du borde veta asplund! (;

  ReplyDelete
 9. Ah my bad!
  Mattihias: Haha, jag har alltid undrat varför de heter tvärtom ^

  ReplyDelete
 10. Mathias: Jisses, jag fick huvudbry, jag började fundera på om det verkligen var jag som hade fel.

  Asplund: Haha, har du ens framkallat for real någon gång?

  ReplyDelete
 11. karolina9/2/09

  Ah, det var din mening som fick mig att bli lite fundersam bara. "fick pjatta en hel del för att få bort köket i bakgrunden." - låter precis som att du hade efterbelyst köket, istället för att ha pjattat hennes ansikte.

  Nu blev hela det här väldigt snurrigt.

  ReplyDelete