20 August, 2009Hallå där...
Carl Andersson, 17, Lidköping / ohhimamocker.blogspot.com

Varför fotar du och hur länge har du hållit på? Jag har alltid haft ett behov och en lust av att skapa saker själv, och kameran är ett utmärkt verktyg för att göra just det. Kameran är också ett perfekt hjälpmedel för att bevara stunder i sitt liv som annars skulle glömmas bort. När jag som 7-åring skulle åka på semester till Rhodos gav min mor mig en kompaktkamera att plåta med. Jag tyckte då det var enormt kul och spännande att få kopiorna från rullen jag lämnat in på labbet en vecka tidigare. Den där glädjen av att få se sina bilder framkallade och kopierade byttes senare ut mot en vilja av att prestera något med mina bilder, att ta bättre bilder helt enkelt. Numera har det också blivit mitt yrke och en del av min utbildning, vilket är två ytterliggare anledningar till varför jag fotograferar.
I grund och botten handlar det om att jag tycker det är givande och kul, annars skulle jag såklart inte hålla på med det.

Vad är det bästa i din kameraväska?
Det bästa i kameraväskan är också, rent tekniskt sett, det sämsta; en Holga. Det är skönt att släppa alla prestationskrav och bara låta det bli vad det blir.

Hur ser din fotoframtid ut? Först ska jag till våren ta studenten på medialinjen vid De la Gardiegymnasiet. Under året kommer jag också fortsätta mitt jobb som fotograf på Nya Lidköpingstidningens ungdomsredaktion samt frilansa åt diverse uppdragsgivare. Därefter är det osäkert vad det blir av mig. Förmodligen blir det till att fortsätta med frilansandet. Eventuellt skickar jag så småningom iväg en pretentiös ansökan till någon fin fotoskola. För tillfället har jag två skolor på listan över tänkbara skolor; Nordens Fotoskola (Biskops-Arnö) och Högskolan för fotografi i Göteborg. Det är, vad jag förstått, två skolor med helt olika typer av fotografi. På Biskops är det enbart fotojournalistik och på hff mer gestaltande fotografi. Jag har som mål att under året bestämma mig för vilken typ av fotografi jag vill hålla på med. Samtidigt utesluter ju inte det ena det andra. Den som lever får se!

Nämn en fotograf du gillar? Den jag ständigt återkommer till i jakt på inspiration är Anders Petersen. Hans bildspråk är helt fenomenalt bra.2 comments:

  1. Underbar fotoblogg. Ska genast lägga till som bokmärke. Fint jobbat!

    ReplyDelete